I Ski, i Nordre Follo kommune, satser man stort på både oppgradering av teknisk infrastruktur og modernisering av sentrum. Torg- og gågateprosjektet er det første, og største, av 10 planlagte sentrumsprosjekter for å forberede infrastruktur under bakken. Dette er blant annet på grunn av forventet økt utbyggingstakt etter Follobanens ferdigstillelse. Samtidig får sentrum en omfattende oppgradering og estetisk fornyelse.

By i drift

I april 2025 har gravearbeidene i gågaten og på torgene holdt på ett år, og man nærmer seg halvveis i prosjektet som skal være ferdigstilt juni 2026. Men allerede i mai i år skal første del av gågaten være ferdig og overtas av kommunen. Det blir en velkommen milepæl for både beboere, butikker og restauranter som har holdt ut gjennom byggeperioden. At akkurat denne delen av prosjektet ferdigstilles først er ikke en tilfeldighet, men et av de viktigste premissene i prosjektet – By i drift.

Prosjektet skal grave opp hele den sentrale bykjernen, der det både bor et par tusen beboere og ligger mange titalls næringslokaler med både butikker, restauranter, helseklinikker og kontorer. Det legges stor vekt på å ta mest mulig hensyn til dette gjennom byggeperioden, noe som har vært førende for fremdriftsrekkefølgen. Det har blant annet vært krav om at alle næringsdrivende, deres kunder og besøkende, samt beboere i området, skal ha tilgang til innganger, parkeringer og mulighet til varelevering gjennom hele prosjektet. Dette har gjort planleggingen og logistikken til noe av det mest kompliserte i prosjektet.

Illustrasjonsbilde lånt fra Nordre Follo Kommune.

Miljøtiltakene og fokus på gjenbruk

Prosjektet har lagt miljøambisjonene høyt. Miljøtiltakene omfatter både krav til elektriske anleggsmaskiner, strenge utslippskrav til granittanskaffelsen – som er det største enkeltinnkjøpet i prosjektet, og stort fokus på gjenbruk og etablering av driftseffektive løsninger som samtidig har lengst mulig levetid. Prosjektet er et pilotprosjekt for bransjeorganisasjonen Futurebuilt sin nye kategori – Futurebuilt landskap, som skal fremme foregangsprosjekter som kutter CO2-utslippene i prosjektet med minst 50% sammenlignet med et teoretisk referanseprosjekt. Prosjektet ligger godt i rute for å oppfylle det.

I tillegg til miljøaspektet merkes de elektriske anleggsmaskinene positivt for beboere og andre i sentrum. Eller mer riktig merkes ikke, da de knapt lager støy og heller ikke avgir avgasser. Dette har prosjektet fått veldig positiv respons fra lokalmiljøet på og mange er forundret over hvor stille anleggsplassen er, selv når det er full aktivitet.

Oppgradering av vann- og avløpssystemer

Det dypeste av gravearbeidene er for å komme ned til vann-, avløp- og overvannsrør i bakken. Disse skal skiftes, og på mange strekninger oppdimensjoneres, for å kunne håndtere nye bygg med både arbeidsplasser og boliger. Dette er nødvendig siden det er en rekke boligprosjekter under planlegging i Ski sentrum. I tillegg legges det et stort omfang av trekkerør for el og data. De dekker både dagens og fremtidens behov, slik at det ikke er nødvendig å grave opp de nye overflatene på lenge. Ettersom det legges vannbåren gatevarme i store deler av prosjektet, ville det vært ekstra vanskelig og uheldig å grave gjennom det senere. Videre skiftes også massene ned til én meters dybde ut for å sikre overflatene mot frostskader og setninger. Det medfører at hele sentrumsområdet som omfattes av prosjektet graves opp fra husvegg til husvegg i både gater og på torgene, totalt et areal omtrent 13 000 kvadratmeter.

Utover rør og kabler dekker arbeidene også et omfattende opplegg for å sikre sentrum bedre mot flom, både på overflaten og under bakken. Flom har blitt et større og større problem, og det ventes å bli enda større i fremtiden med mer ekstremvær og styrtregn. I Ski blir mange nye plantebed laget som regnbed, hvor regnvann ledes til og fordrøyes ned i jorden, istedenfor å renne ned i sluk. Dette fjerner vannet fra overvannsnettet som fort blir fullt. Videre blir det også bygget store underjordiske fordrøyningskamre som skal demme opp vannet som ledes til sluk for å slippe det i passe tempo ut på overvannsnettet.

Bilde fra underveis i gravearbeidet.

Fra parkeringsplass til lekeplass

Når hele prosjektet står ferdig sommeren 2026 vil Ski sentrum både være bedre rustet for fremtiden og fremstå langt mer attraktivt og tilgjengelig enn før. På overflaten er den store parkeringsplassen som tidligere tok nesten halve plassen på torgene borte. Isteden blir det lagt opp til områder med aktivitet for ulike aldersgrupper, som lekeplass for de minste og et parkouranlegg for de litt eldre. Det blir også etablert et stort fonteneområde, som både kan stenges av og brukes til konserter med det inntilliggende sitteamfiet som tribune, og det kan lages isbane for skøyting der på vinteren.

I gågaten blir det lagt opp til møbleringssoner der de næringsdrivende får mulighet til å etablere uteserveringer. I regnbed og plantebedene blir det plantet mange tusen planter og trær som skal gi sentrum et grønt og frodig preg. Alle plantearter er nøye utvalgt med krav om at det skal være lokale plantearter uten fremmedinnslag som kan forstyrre artsbalansen.

Illustrasjonsbilde som viser fonteneområdet. Bildet er lånt fra Nordre Follo Kommune.

I dette prosjektet har Holte Consulting vært involvert ved flere tilfeller i utviklingen av prosjektet med kostnadsestimering og kvalitetssikring og er nå byggherrens prosjektleder i gjennomføringsfasen.