Hvert år gjennomføres store statlige investeringsprosjekter som krever presise vurderinger for å unngå unødvendige kostnader og forsinkelser. Selv små feilvurderinger kan få store økonomiske konsekvenser og utfordre prosjektets suksess. Ofte oppstår problemer på grunn av faktorer som inkompetanse i ledelsen, overambisiøse mål, politiske endringer, eller for romslige budsjetter. For å imøtekomme disse utfordringene, stiller Statens prosjektmodell krav til metodikk og kvalitet. En systematisk tilnærming til usikkerhetsanalyser gir prosjektene bedre forutsetninger for å holde seg innenfor tidsfrister og budsjetter, samtidig som det reduserer risikoen for uforutsette utfordringer. Dette er noe av problemstillingen vi har sett på under sommerprosjektet 2024 i Holte Consulting.
Sommerprosjektet 2024 består av et team med fem studenter som til vanlig studerer ved NTNU i Trondheim. Teamet er satt sammen av ulike fagbakgrunner, herunder masterstudier i Bygg og miljøteknikk, Maskin- og energiteknologi og Industriell økonomi og teknologiledelse. Denne artikkelen vil gi et innblikk i vår sommer hos Holte Consulting.
Prosjektet
Under årets sommerprosjekt har vi sett på Holte Consulting sin metodikk for utførelse av usikkerhetsanalyser, med et mål om å effektivisere og forbedre prosessene som benyttes i dag. Usikkerhetsanalyser benyttes i mange tilfeller som et verktøy for å fastsette en styrings- og kostnadsramme for et prosjekt, og er en del av kvalitetssikringsoppdragene i Statens prosjektmodell.
En sentral del av sommerprosjektet var innføringen i og anvendelsen av prosjektmetodikken Half Double. Denne tilnærmingen, som vi ble kurset i den første uken, ga oss et rammeverk for å systematisere prosjektet og hensynta menneskelig atferd, uforutsigbarhet og kompleksitet. Half Double metodikken legger vekt på tre kjerneelementer: Effekt, Flyt og Ledelse. Metoden bygger på prinsipper fra smidig prosjektledelse, som tidlig gevinstrealisering, hyppige leveranser og iterative arbeidsperioder. Ved å bruke denne metodikken gjennom hele prosjektperioden, var vi i stand til å imøtekomme behovet for struktur samtidig som vi hadde en smidig tilnærming til å tidlig levere ønsket effekt.
Det viktigste suksesskriteriet med Half Double er å sikre at nøkkelinteressentene for prosjektet er fornøyde. Derfor hadde vi under hele prosjektets varighet kontinuerlig og tett samarbeid med både prosjekteier og andre nøkkelinteressenter internt i Holte Consulting. Gjennom å hele tiden styre prosjektet etter satte forretnings- og adferdsmål kunne vi verifisere med interessentene at det vi jobbet med faktisk skapte verdi eller om vi måtte endre på ting underveis.
Gjennom tett samarbeid og raske tilbakemeldingssløyfer, satte vi tidlig kursen mot en løsning som skal standardisere de eksisterende prosessene. Leveransen bestod av tre deler:
- Et nytt rammeverk for utførelse av usikkerhetsanalyse som sikrer en standardisert tilnærming på tvers av prosjekter og oppdrag.
- Et analyseverktøy for å lettere benytte data fra tidligere usikkerhetsanalyser.
- Et verktøy for å effektivisere informasjonsinnhenting fra prosjektet for å tilrettelegge for mer presise vurderinger av usikkerhetsfaktorer.
I tillegg til det interne prosjektarbeidet har vi også fått muligheten til å hospitere på konsulentoppdrag ute hos kunde. Hver av oss ble utplassert hos to forskjellige kunder i løpet av sommeren. Dette ga oss en bedre innsikt i bredden av oppdrag man har som ansatt i Holte Consulting.
Sommeren har bydd på mye sosialt
Sommeren hos Holte Consulting har ikke bare hatt fokus på faglige utfordringer og erfaringer, men det har også vært mange sosiale aktiviteter. Allerede første dag dro vi ut og spiste på en restaurant i nærheten av kontorlokalene våre på Skøyen, noe som ga oss muligheten til å bli kjent med både nye kolleger og bydelen. Ukene som fulgte, var det videre tilbud om sosiale arrangementer opptil flere ganger i uka. Aktiviteter som elvepadling og champagnecruise, afterwork med foosball-turnering, ‘Leilighet-til-leilighet’ og ‘Holte-Open’ tilbød uformelle settinger for å bli bedre kjent. Mellom arbeidsoppgavene fant vi også tid til å nyte sommeren på kontoret, med iskrem i solen og foosball-kamper med hyggelige kollegaer.
Artikkelen er skrevet av studentene selv. Hovedforfatter er Solvår Storøy.