Statkraft er Nord-Europas største leverandør av fornybar energi, og spiller en sentral rolle for den grønne omstilling og for kraftforsyningssikkerheten i hele Norden.

Sammen med alle systemansvarlige i Norden gikk de største kraftaktørene over fra manuell til automatisk balansering av kraftsystemet på samme tidspunkt, 4. mars kl. 13 i år. Dette er en stor og fundamental endring, og er omtalt som kraftsystemenes største omveltningen på lang tid. Holte Consulting har bistått Statkraft med prosjektledelse, test- og kvalitetsledelse. 

En systemansvarlig (engelsk: Transmission System Operator) koordinerer driften av kraftsystemet og sørger for fastsettelse av kapasitet til markedet. Systemansvarlig håndterer også handel med andre land. I Norge er det Statnett som har denne rollen.

Hensikten med automatisk balansering er å opprettholde balansen i kraftnettet når tilveksten av sol- og vindkraft øker. Disse energikildene kan ikke reguleres på samme måte som vann, og dermed stilles det enda større krav til presisjon og hurtighet i regulering av vannkraftproduksjonen. 

Hva automatiseres?

Heretter er det en algoritme hos Statnett og de andre nordiske systemansvarlige som automatisk velger ut bud og aktiverer mFRR (Regulerkraft/balanseenergi) basert på prognostiserte ubalanser og innsendte bud fra markedsaktørene.  

Samtidig er tidsoppløsningen endret fra time til 15 min, noe som gir en finere oppløsning og mer optimal utnyttelse av energien som stilles til rådighet. 

For Statkraft, den største aktøren i markedene for systemtjenester og balansering i Norden, så er dette en stor endring som det har vært jobbet med over lang tid. Holte Consulting har ledet teamet i Statkraft som har jobbet med å forenkle budgiving av regulerkraft og automatisert aktivering av den. En rekke applikasjoner og infrastruktur måtte forsterkes for å løse oppgaven. Statkraft har hatt veldig stort fokus på sikkerhet i prosessen for å beskytte anlegg, personell og å sikre at konsesjonsvilkårene ikke brytes.

De største kraftaktørene leverer systemtjenester for å bistå systemansvarlige med å sikre balanse i kraftsystemet til enhver tid.

Omfattende operasjon og deltagelse 

Prosjektet har hatt over 25 grensesnitt til andre initiativ i Statkraft og fokus har hele tiden vært å lage en trygg og sikker driftsløsning for hele verdikjeden. Både produksjonsplanleggerne og regionene har hatt sentrale roller i utforming av en god løsning, mens IT har stått for utviklingen. 

Statkrafts prosjekteiere og prosesseiere er meget tilfreds med løsningen og gjennomføringen. Torbjørn Olsen, VP Energy Management Nordics, sier:

Dette er en stor milepæl for oss som aktør og for kraftsystemet i Norden og et veldig godt eksempel på godt samarbeid på tvers av geografi og organisasjon

Et knippe av prosjektdeltagere, prosjekteiere og interessenter i Statkraft som var fornøyd med releasen 4. mars 2025

Hva blir det neste?

På veikartet til den Nordiske Balansemodellen er det neste planlagte stadiet å koble systemtjenestene i Norden tettere mot Europa. For mFRR regulerkraft / balanse energi kalles dette for MARI programmet, og skal etter planen tidligst skje årsskiftet 2026/2027.

MARI programmet vil øke likviditeten i markedene og bidra til å hindre forstyrrelser, ifølge sammenslutningen av de europeiske systemansvarlige ENTSO-e.

Vårt bidrag

Holte Consulting har hatt prosjektledelsen hos Statkraft de siste 2,5 årene. Vi har bistått med en hovedprosjektleder, samt en kvalitet-, test- og delprosjektleder.

Suksessformelen har vært å jobbe tett med forretningen og definere den nye arbeidsprosessen på et tidlig stadie. Vi har lagt særlig vekt på brukervennlighet og jobbet i en smidig prosess fra prototype til ferdig produkt i en serie iterasjoner. Grundig testing har også vært sentralt for oss, og samarbeidet med Statnett i å identifisere mulige feil-scenarier og hvordan håndtere disse har vært essensielt

– Torstein D. Kongshem, prosjektleder, Holte Consulting

Sammen med Statkrafts over 100 egne folk på energiplanlegging, prosesskontroll og driftsingeniører i regionene er det levert en løsning som tilfredsstiller eksterne og interne krav, og forventninger til en brukervennlig løsning som måtte fungere med hele det nordiske markedet på ett felles fastsatt tidspunkt. 

Nøkkelen for meg har vært å sikre god kommunikasjon mellom de involverte partene, noe som har bidratt til å styrke samarbeidet på tvers av team. Engasjementet til enhver har gjort det mulig å utnytte hverandres ekspertise for å jobbe mer brukerorientert og forbedring av prosesser, kvalitet og testing. Gjennom prosjektet har jeg hatt gleden av å samarbeide med ansatte som genuint brenner for det de gjør og som viser det

– Jacqueline Mcmanus Ampong, seniorkonsulent, Holte Consulting